Chciałeś kiedyś Parzyć Wyśmienitą Kawę ale nie wiesz jak sie za to zabrać?

Chciałeś kiedyś Parzyć Wyśmienitą Kawę ale nie wiesz jak sie za to zabrać? czyli kursy dla baristów rto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa. Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inn

Dodane: 09-02-2020 06:53
Chciałeś kiedyś Parzyć Wyśmienitą Kawę ale nie wiesz jak sie za to zabrać?

Kawa włoska - jaka powinna być?

kursy dla baristów

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.


Najlepsza kawa

Na świecie istnieje wiele napojów. Bo jest przecież herbata, kompot, sok, piwo, wino, woda, napoje gazowane i niegazowane, mleko, kakao. A zapytani ludzie, o najpopularniejszy napój w większości wypowiadają słowa kawa. Bo kawa wypita rano stawia na nogi. W godzinach pracy pomaga się skoncentrować. A wieczorem dzięki zawartej w niej kofeinie nadal pobudza, zabiera sen i pozwala jeszcze trochę popracować lub poimprezować z przyjaciółmi. Dlatego sprzedaż kawy na świecie jest bardzo wysoka i z każdym rokiem wciąż rośnie. Polacy również uwielbiają ten napój, jakim jest kawa. I jest to jeden z najczęściej kupowanych artykułów spożywczych. Kawę najczęściej spożywamy na gorąco. Lecz nie zaszkodzi także ta pita na zimno, a nawet z kostkami lodu. Pijemy kawę bezpośrednio parzoną w kubku, kawę z ekspresu. Wielu osobom smakuje kawa włoska, a nawet kawa pozbawiona kofeiny i nie odróżniająca się od kawy z kofeiną. Wiele osób pije także kawę zbożową lub kawę cappuccino. Bo wszystko jest kwestią osobistych upodobań. Kawa jest przygotowywana z palonych, a potem mielonych ziaren kawowca. Dziś największymi jej producentami na świecie jest Brazylia, Wietnam i Kolumbia.


Sytuacja uległa zmianie kiedy Europejczycy założyli

kursy dla baristów

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


W sklepach tego rodzaju sprzętów jest

Kawa włoska najlepiej smakuje oczywiście w słonecznej Italii. Wiedzą o tym ci wszyscy, którzy odwiedzili Półwysep Apeniński i tym samym mogli tam do woli delektować się tym szczególnie smacznym napojem. Nie dziwi więc fakt, że sprzedaż kawy na świecie rośnie. Ale jednocześnie coraz częściej pojawiają się głosy, że liczba plantacji kawy może maleć. Nie ma się jednak co martwić na zapas, bo i tak na wiele spraw nie mamy wpływu.
Wróćmy jednak do tematu kawy. Otóż, można ją przyrządzać na kilka sposobów, a każdy smakosz ma swój ulubiony. Jedni preferują więc kawę z tradycyjnej kafeterki, inni piją li tylko kawę "po turecku", a są i tacy, którzy delektują się kawą z ekspresu. Jeszcze jakiś czas temu zadowalaliśmy się ekspresami przelewowymi, natomiast w obecnej dobie możemy już korzystać z ekspresów ciśnieniowych. W sklepach tego rodzaju sprzętów jest rzeczywiście pod dostatkiem, więc możemy wybierać do woli. Ceny zaczynają się od kilkuset złotych, a kończą nawet na kilkudziesięciu tysiącach. Tak więc, nawet najbardziej wymagający klienci będą w stanie nabyć taki ekspres, o jaki konkretnie komuś chodzi.


Wokół kawy

Sprzedaż kawy na świeci systematycznie rośnie i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ przybywa smakoszy tegoż niezwykłego napoju. I pomyśleć, że jakiś czas temu nie piło się tyle kawy. No cóż, zmieniają się czasy, a wraz z nimi nasze przyzwyczajenia. Do tego jeszcze dochodzą określone trendy w modzie. Moda jednak ma bardzo istotny wpływ na to, co robimy i jak funkcjonujemy.
No dobrze, a jaką kawę wybierać? Czy faktycznie najlepsza jest kawa włoska? A kupować kawę ziarnistą czy może raczej mieloną? Na pewno nie odpowiemy na tego typu pytania, ponieważ każdy z nas ma inne preferencje i upodobania w tej materii. Jedni lubią rzeczywiście kawę włoską, a inni z kolei stawiają na niemiecką. Jedni piją ją z ekspresu ciśnieniowego, a inni z klasycznej kafeterki. Są też i tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez "kawy po turecku". Nawiasem mówiąc, tak przyrządzony napój z Turcją nie ma kompletnie nic wspólnego, ale to już temat na inny artykuł. Ważne jest tylko to, żebyśmy mogli delektować się taką kawą, jaką tylko chcemy i nic innego się nie liczy .



© 2019 http://wszystko-o-kawie.informator.szczecin.pl/